Iskola előkészítés - természetesen

Ez az írás egy olyan cikksorozat első része, ami segítség lehet a szülőknek eligazodni a sok információ között. Egyúttal megismerhetitek, hogyan épül fel a mi - természetes - iskola előkészítő programunk. Miért nyújtogatjuk a nyelvünket vagy vágunk grimaszokat, miért járkálunk mezítláb babban és rizsben...iskola.jpg

Ez tényleg iskola előkészítő?

Sok-sok kérdést kapok, kaptam ezzel a témával kapcsolatban.

Kell egyáltalán iskola előkészítő? Nem elég, hogy sokat van a játszótéren, szabadon? Egyáltalán egy szülő tehet valamit? Mire figyeljen? Milyen árulkodó jelei vannak az esetleges tanulási zavarnak?

 

EZEKRE FIGYELJETEK! 

Tanulási zavarra utaló jel például, hogy:

- Nem szeret mezítláb fűben járni.

- Nem szeret hintázni.

- Túl jó a füle.

- Nem szeret maszatolni.

- Nem szeret biciklizni.

- Nem szereti a köröm vagy a hajvágást.

- Zavarják a ruha címkéi.

Ezekre érdemes figyelni, és időben jelezni egy szakembernek.

Azt gondolom, a mi feladatunk, a szülők feladata, hogy segítsük a gyermekünk iskolába lépését, hogy mind testi, mind lelki szinten felkészült legyen.

Igen ám, de nagyon igazságtalan, hogy az állami és társadalmi rendszer ebben nem segít bennünket, szülőket! Sokszor inkább összezavar…

Honnan kéne tudnuk, hogyan? Ebben szeretnék segíteni, felhasználva az elmúlt egy évtizedben tanultakat, és mindazt, amit a közel hatéves kislányom tanított nekem.

A tanulási zavar egy nagyon összetett terület. Mint említettem mind testi, mind lelki szinte megnyilvánul a probléma és fontos megemlíteni, hogy már nagyon korai életkorban előjelei vannak az esetleges zavar kialakulását illetően.

Már a magzatkorban is vannak jelek, illetve a születés körülményei is befolyásolják az esetleges tanulási zavar kialakulást.

Testi szinten nem csak a szervi elváltozások okozhatnak problémát, de az idegrendszer nem megfelelő működése, nem megfelelő érettségi szintje is.

Lelki szinten az érzelmi intelligencián keresztül növelhetjük az én-hatékonyságot, önbizalmat és önbecsülést.

Ha van kedvetek, haladjunk végig ezeken röviden, egyszerűen, érthetően!

Hamarosan folytatjuk!

Mindenkinek szép napot!

 

Fotó: Jose Ibarra - Unsplash

 

Balázs-Szivák Brigitta

viselkedéselemző